Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava voleb, hlasování o změně stanov

25. 4. 2024

Dne 8.4.2024 byl výborem SVJ předán všem vlastníkům hlasovací lístek s otázkou, zda se členem výboru může stát i právnická či fyzická osoba, která nemá dle katastru nemovitostí vlastnický podíl na bytové či nebytové jednotce v domě Rodinná 5 a 7.

Protože se následně objevily dotazy a připomínky k formě a obsahu tohoto hlasování, chtěl bych tímto blíže objasnit účel a důvod tohoto hlasování:

Jak bylo na hlasovacím lístku uvedeno, ani zákon, ani naše stanovy z roku 2017 výslovně nezakazují, aby se členem výboru stala i právnická nebo fyzická osoba bez vlastnického podílu na majetku SVJ. Takto shromáždění stanovy přijalo, nicméně to neznamená, že se stanovy nemohou při splnění zákonných podmínek dle vůle shromáždění změnit, pokud k tomu bude dán podnět ze strany některého vlastníka nebo skupiny vlastníků.

Podnětem pro současné hlasování byly vyhlášené volby výboru, kdy se jako kandidát přihlásila osoba, která nemá vlastnický podíl na bytové nebo nebytové jednotce v domě. Přestože jsme rádi, že se v domě najdou aktivní lidé ochotní se zapojit do správy domu, jedná se o precedens, který nebyl nikým při schvalování stávajících stanov uvažován, rozhodl se výbor vyvolat toto hlasování a zjistit vůli vlastníků při takto konkrétně definované otázce. Na základě výsledku hlasování, tzn. usnesení shromáždění, bude následně postupováno jak při volbě nového výboru, tak bude případně podán návrh na schválení upravených stanov.

Protože shromáždění není v posledních letech z důvodu neúčasti většiny vlastníků na výročních schůzích usnášeníchopné, je hlasování formou hlasovacích lístků jedinou možností, aby se vyjádřili všichni vlastníci. Zároveň tento způsob považujeme za transparentní a funkční. Jelikož se zároveň nescházíme osobně a není tedy možná širší diskuze, kdokoliv by měl potřebu se dozvědět bližší informace, může osobně kontaktovat členy výboru.

Výsledky hlasování najdete v sekci "Hlasování vlastníků"

 

Miloš Fencl, předseda výboru